Obvestila

Reševanje metulja Yamamaja

Reševanje metulja Yamamaja

Učenka tretjega razreda Osnovne šole Stična, Mina Živanović, je v nedeljo zvečer našla izredno velikega in lepega metulja. Prinesla ga je domov. Z mamico Marijo sta ga fotografirali. Nato sta želeli ugotoviti vrsto tega metulja. Našli sta ga na internetu pod imenom antheraea yamamai, japonski svilnati prelec, ki ima posebej zanimivo zgodovinsko zgodbo.

Otroci so pred hišo občudovali neznanega jim metulja. Po ulici je pritekel muc in se lotil nočnega metulja. Zlomil mu je perut in ga hotel pojesti. Prišla je Mina in se postavila na stran šibkejšega. Mačku je iz gobčka vzela hudo poškodovanega lepotca in ga odnesla k mamici. Iz kartonske škatle sta mu naredili varen dom. Vanj sta mu dali še nekaj vejic in hrastovega listja, da bi se počutil kot v naravi.

Naslednje jutro sta v škatli našli veliko drobnih jajčec in vedeli sta, da sta rešili samičko, ki ravno zalega jajčeca za nov rod  jamamajev. Brskali sta po internetu in na spletni strani iskali nekoga, ki bi vedel kaj o tem metulju. Našli sta Društvo Machova dediščina pod Gorjanci. Na društvo sta poslali novico z željo, da jima nekdo pomaga rešiti metulja.

Jamamaj

Takoj popoldne sta v Ivančno Gorico prispela člana upravnega odbora g. Jindrich Husak in Marjan Hren. Mina in mamica sta ju prijazno sprejeli in vse razložili. Mina je povedala njeno in metuljevo zgodbo in da ima rada živali. Obiskovalca sva si ogledala skrbno spravljenega jamamaja in imela kaj videti. Metuljčica je še vedno polegala jajčeca. Njen dom iz kartona pa je bil okrašen z barvnimi metulji izrezanimi iz papirja. Mina je prinesla pokazat tudi njenega ljubljenčka, malega hrčka.

Mina je za nagrado dobila darilo: društveno majico, zloženko Machove učne poti in knjigo Slatenska dolina in Machova dediščina pod Gorjanci. Mina zna brati in iz knjige bo med ostalim izvedela, da je Johann Mach, oče velikega fizika doktorja Ernsta Macha, po katerem se imenuje hitrost zvoka (Machovo število 1225,8 km/h). V svoji graščini je češki Nemec oče Mach vzgojil japonsko sviloprejko prav na Dolenjskem na Velikem Slatniku blizu Novega mesta. Metulj se je od tu pred stopetdesetimi leti razselil po Evropi.

Metulja sta vzela s seboj, da si ga društvo ogleda, nato pa jajčeca vrnejo v naravo. Presenetljivo: Moški metulj jamamaj živi samo štiri dni, da si poišče samičko, metuljčica pa živi štirinajst dni. Njeno poslanstvo je drugačno, ona mora poskrbeti, da na ustrezno mesto odloži jajčeca. Jamamaj se za časa življenja ne hrani, vso energijo prinese s seboj, »v špehu«, kot je zapisano v knjigah. Metuljčica je odložila 48 jajčec. Verjetno jih je mnogo že pred nesrečnim srečanjem z mačkom.

Čestitke in zahvala Mini in njeni mamici Mariji. Mina je rešila metulja. Porednemu mucku je sicer vzela sladico in metuljevemu življenju rekla da. Družino in Minine sošolce ob priložnosti vabimo na voden pohod in ogled naše prelepe učne poti.

Reševanje jamamaja
Reševanje jamamaja
Reševanje jamamaja

Za Društvo Machova dediščina pod Gorjanci zapisal Marjan Hren.

Dogodki

ponedeljek, 10.4.2023 ob 13.uri
11.3.2023, ob 17. uri

Poročila

logo

Društvo Machova dediščina pod Gorjanci je bilo ustanovljeno leta 2015 z namenom oživitve pomembne zgodbe iz preteklosti našega kraja, na katero smo zelo ponosni. To je zgodba o vizionarski družini Mach in njeni zapuščini.